WIJN EN GEZONDHEID

Men hoeft geen lezer van MONTIGNAC te zijn om te weten dat wijn een gezond product is, dit wordt reeds eeuwenlang door wetenschappers en medici gesteld. Hoe is dit verenigbaar met het overvloedig gebruik van zwaar giftige chemische middelen ? Zijn pesticiden dan goed voor de gezondheid? Wordt hier aan massaal volksbedrog gedaan ? Toch niet, tenminste als we spreken over biologische en biodynamische wijnen. Door meerdere universitaire vorsers werd onomstotelijk bewezen dat de productie met gebruik van chemische middelen  het eindproduct totaal ontwricht en zelfs ongeschikt  maakt voor consumptie. Resten, hoe miniem ook van zware giftstoffen blijven aanwezig in deze producten De wetenschap geeft toe dat ook minuscule deeltjes ziekteverwekkend kunnen zijn en het lichaam ontwrichten. Uitsluitend wijn uit biologische cultuur is vrij van elk schadelijk ingrediŽnt.  Alle in de grond aanwezige natuurlijke elementen zijn alleen in deze wijn optimaal terug te vinden, zonder enig spoor van giftige elementen.

Voedingswaarde van wijn
In wijn werden tot hiertoe zowat 800 elementen teruggevonden en  regelmatig worden er nog nieuwe ontdekt. Talloze van deze elementen zijn onmisbaar voor een gezond organisme. Een niet onaanzienlijke hoeveelheid mineralen, vitaminen, enzymen en oligo- of spoorelementen worden meegegeven met de consumptie van natuurlijke wijn. Om er enkele op te noemen: kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper, mangaan, silicium, selenium, chroom. Verder ook vitaminen, vooral van de B-groep en organische zuren.

De geneeskrachtige eigenschappen van wijn
Wijn is op zich geen geneesmiddel, wel een middel om ziekten te voorkomen. Globaal mag gesteld worden dat ALLE goede wijnsoorten  antiseptische,  cardiovasculaire en  lichaamszuiverende eigenschappen hebben. Het antiseptisch effect is een gevolg van de microbendodende elementen in de wijn. Deze zitten in de polyphenols, te vinden in het pigment van de druif en in de tannine. De cardiovasculaire werking is vooral belangrijk bij rode wijn. Deze bevat immers meer tannines en ook een element genaamd OPC (een vorm van vitamine P) die samenwerkt met vitamine C. Deze wisselwerking is primordiaal voor een lange levensduur. OPC heeft een directe werking op de elastische weerstand van de bloedvaten en tevens op de sterkte van het beenderstelsel. OPC wordt verwerkt in meerdere geneesmiddelen. Een ander element dat in 1995 ontdekt werd door een groep Deense artsen is RESVERATROL. Deze artsen onderzochten de zgn.  "Franse paradox". Bij de Fransen blijken 40%  minder hartziekten op te treden en  ze leven gemiddeld 3 jaar langer. Hartinfarcten liggen 50% lager. Wetende dat de Fransen alles behalve vetarm eten is dit inderdaad paradoxaal. De rechtstreekse oorzaak is te vinden in het hoger verbruik van wijn en tevens van olijfolie en look. Het element RESVERATROL in de wijn  speelt hierin een overheersende rol. Bijkomende onderzoeken door het Instituut GUYOT en de groep INSERM uit Dijon wezen verder uit dat ditzelfde element een cholesterolverlagend effect uitoefent. Ook de vloeibaarheid van het bloed verhoogt  hierdoor, vandaar minder hartinfarcten. Tenslotte is nu een Amerikaanse groep wetenschappers uit ILLINOIS (USA) bezig met een onderzoek naar de kanker voorkomende eigenschappen van weer datzelfde RESVERATROL. Het is al langer geweten dat in witte wijn ook 30 mg. Aspirine voorkomt, in rode wijn zelfs iets meer. Dokters bevelen aan hartlijders dikwijls het nemen van 1/2 ŗ 1 Aspirine per dag aan. Wijn geeft hetzelfde resultaat, zonder de neveneffecten. 
De lichaamszuiverende eigenschappen:
Vooral witte wijn  heeft een heilzame invloed op de zuivering van het lichaam van afvalstoffen, afkomstig van de stofwisseling, meer bepaald op het urinezuur en de urine. Ook de werking van de nieren wordt hiermee bevorderd (vooral goede wijnen uit Alsace wordt aanbevolen).

De vrije radicalen
Rode wijn is belangrijk tegen het slopende gevaar van de vrije radicalen,  ook genoemd oxydanten. Verouderingsverschijnselen en vele ziekten zijn het gevolg van de aanwezigheid van vrije radicalen in ons lichaam o.a. reuma, staar, hart- en vaataandoeningen, tumoren, minder functioneren van de organen, vermindering van de huidelasticiteit Al deze ziekten ontstaan niet plots, maar tasten het lichaam geleidelijk aan. Vrije radicalen ontstaan overal om ons heen: in de lucht, in ons lichaam, in planten en dieren en in talloze stoffen. Het effect is verwoestend. Gelukkig heeft elk organisme dat zuurstof verbruikt, een bescherming- en controlesysteem ontwikkeld, dat te grote beschadiging van het lichaam moet voorkomen resp. vertragen. De bezoedeling van het milieu en het ouder worden verzwakt echter deze natuurlijke weerstand. Het toenemend aantal kankergevallen, het opnieuw opduiken van  ziekten die geacht werden lang overwonnen te zijn spreken voor zich. Actief optreden tegen deze vrije radicalen is dus aan te bevelen. Hiervoor bestaan talloze pilletjes en drankjes in de gespecialiseerde handel vnl. vitamines en oligo- of spoorelementen (anti-oxydanten). Indien men weet dat diezelfde anti-oxydanten ruimschoots aanwezig zijn in alle rode wijn en  in witte wijnen die op eik gerijpt zijn,  dan is de keuze nochtans voor de hand liggend. Een volwaardige voeding en het drinken van twee ŗ drie glazen (vooral rode) wijn per dag geven een afdoende bescherming.

Wijn en alcohol
De antialcohol lobby ageert reeds jaren tegen het gebruik van alcohol. Dit zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is juist dat overdadig gebruik schadelijk is. Ditzelfde is het geval voor overdadig gebruik van suikers, vetten, zout en dgl. Moet dit daarom ook verboden worden ? Wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel. Geheelonthouders leven minder lang dan mensen die regelmatig maar matig wijn drinken. Een wetenschappelijk onderzoek, dat liep over 12 jaar bij 12000 mannen en vrouwen verscheen hierover in Science et Vie. Het overlijden door hart- en vaatziekten was maar half zo groot bij personen die 3 tot 4 glazen wijn per dag dronken als bij de geheelonthouders. Bij gebruikers van bier of gedistilleerde dranken was er geen of een quasi onbeduidend verschil. De vorsers leiden dit effect af uit de combinatie van alcohol  met de andere in wijn actieve elementen (daarom heeft bv. druivesap niet dezelfde eigenschappen). Wijn heeft een duidelijk meetbaar effect op langer leven. Vooral ouder wordende personen verlengen  hun leven door matig en regelmatig goede wijn te drinken.

Besluit
Ook biologische wijn moet steeds matig verbruikt worden.Met zekerheid kan gesteld worden dat, van alle alcoholische dranken, enkel wijn uit de biologische cultuur aan alle vereisten voldoet om gebruikt te worden als kwalitatief hoogstaande gezondheidsdrank. Ook de echte wijnkenner vindt hierin een product van vertrouwen. Wat deze wijn helemaal bijzonder maakt is,  dat na het drinken van dit natuurlijk product, geen hoofdpijn, misselijkheid, een zwaar hoofd of darmklachten zullen optreden. De wijnbouwers die weigeren toe te geven aan het louter commerciŽle en pleiten voor eerlijke kwaliteit zijn helaas nog een kleine minderheid. Zij verdienen de steun van al wie de normen pure kwaliteit, milieu, gezondheid en natuur in zijn banier draagt. 

Antoon De Paepe

 terug Terug